• 1

Klimaat

We zitten in het uiterste zuiden van Spanje, waar het inderdaad nooit sneeuwt, onze uit Nederland meegebrachte schaatsen compleet nutteloos zijn en we volop genieten van jaloersmakende, lange zomers. Maar het weer blijft nu eenmaal onvoorspelbaar, ook aan de Costa de la Luz in Andalusië. Voor een bezoek buiten het hoogseizoen (juni tot en met september) om moet je in de provincie Cádiz op alle weertypen zijn voorbereid. Dus neem, naast zomerjurken en flipflops, standaard een regenjas en warme trui mee deze kant op. Voor wat wij inmiddels ‘laagjesweer' noemen: koele ochtenden en avonden, met tussendoor warme, zonnige uren.

Het weer in het door de Atlantische Oceaan begrenste deel van Andalusië is, nogmaals buiten het hoogseizoen om, namelijk vooral verrassend. Zo lagen januari vorig jaar vrienden in bikini op het strand, terwijl in maart familie op regen werd getrakteerd. Oktober is ook al zo'n bijzondere maand. Afgelopen jaar leek het of de zomer in Zuid-Spanje nooit voorbij ging, drie jaar terug zaten we soms plotsklaps in de laaghangende bewolking.

De levante-wind uit het Oosten brengt warmte uit Afrika, de koelere poniente-wind uit het Westen is in de zomer bijzonder geliefd. Check in de winter of het vakantiehuis of appartement over verwarming beschikt. Want die is noodzakelijk, al was het alleen maar voor de koude nachten.

Voorjaar in Zuid-Spanje is hollen of stilstaan. Kijkend uit het raam zie ik vandaag de regen naar beneden komen, bij temperaturen rond de 15 graden. Terwijl we gister niet wisten hoe snel we op het strand moesten komen. Bijna 30 graden, windstil, strakblauwe luchten, de Atlantische oceaan lonkte. Heerlijk!

De Spaanse weersvoorspellingen bestrijken vaak een groot gebied, terwijl de Costa de la Luz in Zuid-Spanje aan elkaar hangt van de microklimaten. Het beste is dus om zo specifiek mogelijk de voorspellingen te checken, zoals in Vejer de la Frontera of Conil de la Frontera. Direct aan de kust of een paar kilometer landinwaarts kan, op een en dezelfde dag, een groot verschil zijn wat weer betreft. Over het algemeen geldt bij bewolking dat de stranden snel worden schoon geblazen en dat de soms stevige levante-wind landinwaarts minder kracht heeft.

Pauline Blom
& Ronald Ouwens

Vast:     +34 - 956451604
Mobiel: +34 - 686419359

Bellen of skypen kan altijd.
Voor een aanvraag op maat: info@conil.nl