• 1

Evenementen

Andalusiërs aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje zijn levensgenieters en leven van feest tot feest. De lokale feria in Conil en Vejer de la Frontera is nog niet voorbij of de paasprocessies in april zijn alweer het gesprek van de dag. Ook bij alle belangrijke momenten in een mensenleven wordt groots uitgepakt. Van geboorte tot bruiloft, van eerste communie tot kinderverjaardag. Overdressed op een feest verschijnen bestaat niet, alles wordt uit de kast gehaald. Om iets mee te krijgen van het pure Spanje kun je als bezoeker van de provincie Cádiz niet om de feesten en evenementen heen. Er zijn nationale, regionale en lokale feestdagen, waarop alles en iedereen zich in het feest stort en geen winkel de deuren open zet. Ook daarom dit overzicht. Dat vanzelfsprekend nooit compleet kan zijn. Hou daarom vooral aanplakbiljetten en posters in winkels en op straat in de gaten, want een mooi feest zit in Andalusië soms in een klein hoekje.

Op onze facebook-pagina vind je een overzicht van de meest recente evenementen: www.facebook.com/Conil.nl

Tenzij anders aangegeven is de toegang gratis – overnemen van de agenda is geen probleem, maar dan wel graag met bronvermelding (www.conil.nl).

Januari

Conil en Vejer: 5 januari 2020– vanaf 17.00 uur - Cabalgata de los Reyes Magos – optocht van de Drie Koningen (het Spaanse sinterklaasfeest) door de straten van de dorpen, op tractors en grote wagens, een spektakel, waarbij vooral veel met snoep wordt gegooid.

Conil en Vejer: van 26 december tot 6 januari: wedstrijd (mega!) kerststallen bouwen op verschillende locaties in de dorpen.

Jerez de la Frontera: 17 januari 2020: San Antón – zegening van de huisdieren, die in défilee door het Parque Gonzalez Hontoria trekken.

Conil: derde zaterdag van januari: Romería de San Sebastian – processie vanuit Conil naar het nabijgelegen dorp El Colorado, met huifkarren, boeren en alles wat daarbij hoort. Het feest begint s´ochtends in Conil, met een mis, waarna de deelnemers door de velden naar El Colorado wandelen. Vervolgens is het tijd voor BBQ en feest, tot diep in de nacht.

Februari

Vejer: 12 februari tot 23 maart 2020: Circuito Hípico del Sol op landgoed Montenmedio, net buiten Vejer. Groot, internationaal paardenevenement met dressuur, showjumping, pony´s en endurance. Toegang is vrij.

Jerez de la Frontera: 21 februari tot 7 maart 2020: Festival de Jerez de flamenco.

Algemeen: Día de Andalucía op 28 februari – vrije dag voor alle Andalusiërs, winkels gesloten.

Barbate: Carnaval.

Cádiz:  20 februari tot 1 maart 2020: Het na Rio de Janeiro grootste straatcarnaval ter wereld, tien dagen feest, inclusief giga-optocht voor miljoenenpubliek tijdens de laatste zondag.

Maart

Barbate: Carnaval.

Cádiz:  20 februari tot 1 maart 2020: Het na Rio de Janeiro grootste straatcarnaval ter wereld, tien dagen feest, inclusief giga-optocht voor miljoenenpubliek tijdens de laatste zondag.

Conil: Carnaval. Met op zondag afsluitende optocht door het centrum.

Vejer: Carnaval - met op zondag afsluitende optocht door de straten.

Vejer: 12 februari tot 23 maart 2020: Circuito Hípico del Sol op landgoed Montenmedio, net buiten Vejer. Groot, internationaal paardenevenement met dressuur, showjumping, pony´s en endurance. Toegang is vrij.

Jerez de la Frontera: 21 februari tot 7 maart 2020: Festival de Jerez de flamenco.

April

Heel Spanje: van 5 tot 12 april Semana Santa 2020, de Heilige week voor Pasen, met in de avonden vanaf woensdag indrukwekkende processies in alle dorpen en steden.

Conil: Kermis tijdens Semana Santa, met attracties voor kleine en grote kinderen, op de boulevard bij het strand van Los Bateles.

Vejer: zaterdag 11 april 2020 Toro Embolao voor de kinderen - straatsfeest waarbij op karren pluche stieren worden rond gereden, waar de kinderen achter aan rennen.

Vejer: Paaszondag 12 april 2020: Toro embolado (13.00 en 17.00 uur) – loslopende stieren door de straten, groot feest met muziek, eten en drinken, gestoeld op eeuwenoude tradities, de zondag na Pasen.

Arcos de la Frontera: Paaszondag 12 april Toro embolao

Vejer: Feria de Primavera – vijf dagen durend dorpsfeest met kermis en vee-tentoonstelling. Met onder meer: donderdag vanaf 17.00 uur optocht door het dorp, vrijdag vrouwen-dag, zaterdag flamenco-optredens van de lokale scholen (vanaf 12.00 uur) en zondag uitreiking van de prijzen voor de fraaist gebouwde stieren, koeien en paarden.  

Sevila: 26 april tot 2 mei 2020: Feria - groots feest met kermis, absolute aanrader!

Conil: Ruta de Tapas, proeverij en wedstrijd ineen, mooie aanleiding voor een wandeling door het centrum, drankje + tapa bij bars en restaurants €2,50.

Mei

Barbate: Feest van de Tonijn (Feria de Atun); proeverij van gerechten met tonijn door lokale bars en restaurants op de parkeerplaats tegenover de haven.

Jerez de la Frontera: 1 tot 3 mei 2020: Campeonato Mundial de Motociclismo - Gran Premio de España – motorraces GP op het circuit van Jerez, jaarlijks goed voor honderdduizenden bezoekers, die natuurlijk op de motor komen.

Jerez de la Frontera: 9 tot 16 mei 2020: Feria de abril, groots en spectaculair stadsfeest, met kermis, paarden en heel veel mooie jurken.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

Conil: 5 mei 2019: Cruces de mayo, optocht en wedstrijd ineen met als onderwerp het heilige kruis in allerlei vormen, dorp op z´n best.

Conil: hele maand mei: tapasroute, met gerechten bereid met de lokaal gevangen tonijn. Tapa plus drankje 2 euro. Plattegrond met deelnemers is te vinden bij het VVV-kantoor (Oficina de Turismo) en bij de 33 deelnemende bars en restaurants.

Vejer: 7 mei: Romeria entorno a Nuestra Señora de la Oliva, traditionele processie met als middelpunt de beschermheilige van het dorp. In de ochtend (10.30 uur) gaat het in optocht de berg af, naar een kerkje waar het beeld staat van de lokale beschermheilige, Maria de la Oliva. Dat ligt aan de weg van Vejer naar Barbate (A314, Sanctuario de la Oliva, aan de linkerkant van de weg). Om 19.00 uur wordt ze daar in processie rond gedragen.

Vejer: Week van de patio´s - alle binnentuinen zijn vrij toegangkelijk. Aan einde van de week uitreiking van de prijzen voor de mooiste patio, het fraaiste balkon en de mooiste gevel.

Tarifa: Ruta de Atun - tapasroute door het historische centrum met de lokaal gevangen tonijn in de hoofdrol.

Juni

El Colorado (gemeente Conil): 4 tot 7 juni: Feria, het jaarlijkse dorpsfeest  - grote kermis en goed eten & drinken langs de N340 van Conil richting Chiclana.

Conil: van 11-14 juni 2020 Internationale Tangoweek, met optredens, masterclasses en dansen op het strand.

Vejer (dagelijks) wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels (11.30 uur van dinsdag tot zaterdag) of Duits (maandag tot vrijdag 11.15 en 13.30 uur). Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats. Kosten 4 euro per persoon.

Vejer: de zaterdagen in juni zijn er live flamenco-optredens vanaf 22.30 uur (toegang gratis) in de voormalige kerk Del Rosario aan Calle (straat) Rosario 29. Prachtig gebouw, rauwe stemmen, voorrondes van de grote finale in augustus.

Vejer: Eerste zondag van de maand Rastro, rommelmarkt aangevuld met lokale kunstenaars in het historische centrum van het dorp, aan de autovrije straat Juan Relinque. Van 10.00 tot 15.00 uur.

Tarifa: Ruta de Atun - tapasroute door het historische centrum met de lokaal gevangen tonijn in de hoofdrol.

Vejer en Conil: 23-24 juni, Candelas de San Juan, nacht van de kaarsen, gebaseerd op de overgang van lente naar zomer.

Vejer:  Noche de las Velas (datum 2020 nog niet bekend), nacht van de kaarsen, waarbij het hele historische centrum van 21.00 tot 1.00 uur alleen door kaarsen wordt verlicht - optredens klassieke muziek en ballet op de Plaza de España.

Juli

Vejer: Jazz Festival.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels (11.30 uur van dinsdag tot zaterdag) of Duits (maandag tot vrijdag 11.15 en 13.30 uur). Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats. Kosten 4 euro per persoon.

Vejer: dagelijks (behalve zondag) bezoek aan het eeuwenoude Castillo (kasteel), hartje Vejer, onder leiding van de lokale scouts als gids. Van 11.00 tot 14.00 en van 19.00 tot 22.00 uur.

Vejer: Iedere donderdagavond: Flamenco vanaf het balkon: Een reeks intieme, live-flamenco-concerten vanaf verschillende balkons in het dorp. Vanaf 23.00 uur.

Barbate / Conil: 16 juli lokale feestdag ter ere van de heilige Carmen - winkels gesloten. Met indrukwekkende processies, langs het strand rond 11.30 uur en door het centrum in de avond vanaf 20.00 uur.

Conil: iedere woensdagavond om 22.00 uur in juli Flamenco (zang & dans) op de patio van La Chancla (straat Calle Almadraba), toegang gratis.

Conil: iedere vrijdagavond vanaf 22.30 uur live flamenco in la Peña la guitarra poética aan de straat Calle Neptuno 3.

Conil: iedere dinsdag en donderdag in juli ochtendgym om 9.30 uur op het strand van Playa Los Bateles.

Conil: de hele zomer park met opblaaskussens voor (kleine) kinderen naast de ingang van het strand van Los Bateles. Toegang €2,-.

Conil: iedere dinsdag en donderdag-avond: carnavel op z´n Spaans door de straten van het autovrije centrum met steeds wisselende optredens.

Augustus

Vejer: Donderdag: Flamenco vanaf het balkon: Een reeks intieme, live-flamenco-concerten vanaf verschillende balkons in het dorp. Vanaf 23.00 uur.

Conil: iedere woensdagavond om 22.00 uur in juli Flamenco (zang & dans) op de patio van La Chancla (straat Calle Almadraba), toegang gratis.

Conil: iedere vrijdagavond vanaf 22.30 uur live flamenco in la Peña la guitarra poética aan de straat Calle Neptuno 3.

Conil: de hele zomer park met opblaaskussens voor (kleine) kinderen naast de ingang van het strand van Los Bateles. Toegang €2,-.

Conil: iedere dinsdag en donderdag in augustus ochtendgym om 9.00 uur op het strand van Los Bateles. 

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels:  of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

San Lucar de Barrameda: twee weekeinden in augustus: Spectaculaire paardenrennen op het strand, verdeeld over twee weekenden, als excuus voor een zwoel zomers feest.

Vejer: 10 augustus La Subida. De beschermheilige van Vejer, Virgen de la Oliva, wordt in een processie in drie uur bergop naar het dorp gebracht, vanuit de kleine kerk aan de voet van de berg. Vertrek rond 17.00 uur. Het is het stratsein voor een twee weken durend dorpsfeest, dat zich vooral in de avond op straat afspeelt. Met kinderkermis in het park achter het VVV-kantoor.

Vejer: 10 tot 24 augustus: dorpsfeest met door hele autovrije centrum terrassen, live-optredens en kinderkermis in het park achter het VVV-kantoor. 

Vejer: vrijdag 15 augustus vanaf 20.00 uur processie door de straten van het historische centrum van de beschermheilige Maria de la Oliva. 

Vejer: maandag 24 augustus om 17.00 uur begint de processie van de beschermheilige Maria de la Oliva, de berg af. Vanaf 23.00 uur verschillende optredens op de Plaza España.

September

Tarifa: 1 tot 8 september 2019: Dorpsfeest. Met als hoogtepunten onder meer op zondag de agrarische optocht vanaf 16.30 uur door het historische centrum, op dinsdag om 19.00 uur in de gemeente-tent groot kinderfeest, en de laatste zondag vanaf 20.30 uur processie met de beschermheilige door het historische centrum.

Jerez de la Frontera: 1 tot 15 september 2019Vendimia, feest van de druifenoogst. Om 20.00 uur worden op de trappen van de Kathedraal de eerste druiven aangevoerd, voor de start van de Vendimias, de oogstfeesten. Tot half september zijn er dagelijks festiviteiten in de stad, van springconcoursen tot tentoonstellingen en concerten.

Conil: 5 tot 8 september 2019: Feria y fiestas (dorpsfeest inclusief kermis) ter ere van de beschermheilige van Conil, Nuestra Señora de las Virtudes. Op het Feriaterrein aan de rand van het dorp - naast de MaxiDIA supermarkt. 

Oktober

Vejer: Subida Vejer: wedstrijd ralley-wagens in verschillende categoriën de berg op richting Vejer.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

Andalusië: woensdag 12 oktober 2016, feestdag ter ere van ontdekkingsreiziger Colombus, alle winkels gesloten, geen markt op die dag.

In heel spanje: 31 oktober wordt ook meer en meer in Spanje het feest van Halloween gevierd.

November

Jerez: internationale sherry-week.

In heel Spanje: 1 november Todos los Santos, nationale feestdag waarop de doden worden herdacht. Alle winkels gesloten.

December

In heel Spanje: 6 december día de la constitucion, nationale feestdag, met aansluitend of voorafgaand een lang vakantieweekend. Winkels gesloten.

Conil en Vejer: van 26 december tot 6 januari: wedstrijd (mega!) kerststallen bouwen op verschillende locaties in de dorpen, door scholen, buurten en de scouting.

In Conil en Vejer: tot kerst de hele week op verschillende locaties: Zambombas, een soort openlucht jamm-sessies met muziek en zang.

Het hele jaar door

Iedere donderdag weekmarkt in Vejer - achter colegio Los Molinos.

Conil: iedere vrijdag – uitgezonderd feestdagen en de tweede vrijdag van september– grote markt vlak bij de parkeerplaats van supermarkt Mercadona. Voor kleding, flamencomuziek, leren tassen uit Ubrique en op 20 verschillende manieren ingelegde olijven.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

Live optredens in Peña Flamenca in Vejer de la Frontera, informatie over programmering via de VVV (Oficina de Turismo).

Pauline Blom
& Ronald Ouwens


Mobiel: +34 - 686419359

Bellen of skypen kan altijd.
Voor een aanvraag op maat: info@conil.nl