• 1

Eten & Drinken

In onze streek wordt gegeten wat er die dag van het land is gehaald of uit de zee is gevist. Zacht pruttelend gegaard of rauw op de bakplaat gegooid. Slow food op z'n best. Maar dan wel opgediend en verorberd op een andere manier dan wij gewend zijn. In Spanje is eten delen (compartir) heel belangrijk. Dus staan in veel restaurants grote porties op de kaart, zogenaamde raciones, bedoeld om met drie of vier van te eten. Bestel er vooral twee of drie en snoep van elkaars bord. De beste manier om alle smaken binnen te krijgen.

Ook tapas worden hier anders gezien, namelijk als klein hapje bij een borrel. Een aparte kaart is er meestal niet. De tapas die er zijn, staan uitgestald in de koelvitrines op de bar. Aanwijzen is genoeg!

Een ander fenomeen is het menu del dia, het menu van de dag. Drie gangen, inclusief een glas wijn / bier, vanaf een euro of zeven. Verwacht voor die prijs geen culinaire hoogstandjes, maar wel een eenvoudige, dagverse maaltijd, met altijd keuze uit vis of vlees.

Hieronder vind je een selectie van restaurants & bars die wij goed kennen, waarderen en waar we graag terug komen. Maar ga vooral het avontuur aan als je iets bijzonders en leuks tegen komt. Tips zijn natuurlijk altijd welkom! Over het algemeen geldt: lunch (belangrijkste maaltijd van de dag, met aansluitend vanzelfsprekend een siësta) van 14.00 tot 16.30 uur en diner vanaf 21.00 uur. 

 

Conil de la Frontera

Francisco La Fontanilla – Camino de Fontanilla s/n

Fantastische uitzichten op het strand van La Fontanilla (aan het eind van het dorp, op het gelijknamige strand), op een terras van houten vlonders met geel-blauwe stoelen. De kaart is vis, vis en nog eens vis, met hier en daar een stuk vlees. De kinderen kunnen spelen in het zand en op de bunker naast het restaurant. Aanraders zijn de verschillende tonijn-specialiteiten, goed voor vele prijzen, en de paëlla. Reserveren is een goed idee en kan ter plaatse vanaf een uur of één of telefonisch: (+34) 956 44 08 02.

fontanilla-gevel2

 

La Tasca de Juan - C/ Padre Caro 10

Aan de rand van het grote plein, tegenover de toren, naast de Chinees. Ouderwets goede Spaanse keuken, met alles wat daarbij hoort, tegen een normale prijs. Vlees, gevulde aardappelen, salades, alles als racion, dus om te delen. Prima plek ook voor een borrel met een tapa.

Feduchy Lounge - Calle Pascual Junquera 2

Een van de leukste terrassen in het dorp Conil, bij de ingang van het auto-vrije centrum (rotonde met de vissen). Met op de kaart een verzameling verrassend smakelijke happen. Van eenhaps hamburgers tot heerlijke groente-salades en een prima wijnkaart.

feduchy2

Txikote Conil - Rosa de Los Vientos 2

De Baskische keuken wordt algemeen erkend als de beste van Spanje. Innovatief, ongekende combinaties en altijd vers. Txikote doet dat imago eer aan. In de hoofdstraat van Conil, met een klein terras en een verrassend ingericht restaurant binnen, serveert Antonio uitermate smakelijke Baskische gerechten.

Los Corales

Restaurant Los Corales, aan de boulevard in Conil de la Frontera, recht tegenover het strand. Prima dagmenu´s met verse produkten, tegen een goede prijs (rond de 11 euro). Heerlijk terras onder de bomen (met zeezicht) en voor de deur een speeltuin voor de kids. Ook een aanrader: de gelijknamige lounge-cocktail-bar, meteen naast het restaurant.

 

Venta Melchor

Venta Melchor is een ouderwetse bar met restaurant, in positieve zin. Veel hout, oude foto´s aan de muur, wachtruimte met pluche banken. De keuken is Spaans met een Franse inslag, van hoog niveau, en wordt in onze streek ernstig gewaardeerd. De venta ligt aan de ventweg van de N-340 in El Colorado (gemeente Conil) op de route van Conil naar Chiclana.

Santa Lucia

La Castilleria – Santa Lucia inrijden – ingang tegenover de kerk

We worden elke keer weer bijzonder aangenaam verrast als we gaan eten bij de Castilleria. Het warme bad bij aankomst, de ambiance (half open tuin met veel groen en kleur), het eten, de vitrine met grote stukken vlees uit heel Spanje. Tip voor gezinnen met (kleine) kinderen: meteen naast het restaurant zit een kleine speeltuin, en even verderop een waterval, wij roepen onze drie altijd pas als het eten op tafel staat. Want ondanks het witte tafellinnen en de giga-wijnglazen zijn kinderen meer dan welkom. Het restaurant is geopend van half maart tot half oktober en reserveren is ernstig aangeraden: +34 956 451 497.

castilleria2

 

Venta El Toro – Santa Lucia inrijden, eerste terras aan rechterhand

Door Engelse kranten uitgeroepen tot meest authentieke restaurant van heel Andalusië. Antonio zwaait vanuit zijn rolstoel vrolijk babbelend de scepter over het compleet met stieren volgehangen, kleine barretje. Met terras voor de deur en aan de overkant – houten vlonders boven het water. De kaart is simpel, de prijzen eveneens, en het is een heerlijke schaduwplek voor een borrel in de namiddag.

Vejer de la Frontera

La Tarantella – La Corredera

Een persoonlijke tip van onze gasten! Vanaf het sfeervolle terras geweldige vergezichten op de omgeving en een prima kaart, Italiaans georiënteerd, die zeer de moeite waard is.

Il Macinino - calle José María Pemán

Gelegen op het hoogste punt van Vejer de la Frontera, aan de achterkant van het dorp (volg de borden), met fantastisch uitzicht tot aan het strand van El Palmar. Vriendelijke bediening, mooie collectie wijnen, eten puur Italiaans. Het terras is een aanrader op een zwoele zomeravond!

Las Delicias - Corredera

Waar alleen de inrichting al een bezoek waard is. In een oud theater is een vijf meter hoog restaurant gemaakt, met stieren aan de muur, een hangende tuin en glitter-behang. Prima kaart, ook buiten op het terras met tafels van pallet-hout, en alles huis gemaakt. Zoals de paté, de ensaladilla en de (machtige!) tostadas XXL.

las delicias

La Posta – Calle Juan Bueno

Italiaan met pizza´s op de kaart, maar vooral anti-pasti en heerlijke huisgemaakte lasagne. In een van de leukste straten van Vejer de la Frontera, met terras aan de voorkant. Maar de leukste plek is de patio binnen in het restaurant. Reserveren is een goed idee, want vooral in de zomermaanden loopt het (kleine) restaurant snel vol.

Mercado Abasto - Plaza San Francisco

Wat Madrid en Barcelona in het groot hebben, heeft Vejer de la Frontera in een kleiner formaat: een voormalige overdekte versmarkt, omgebouwd tot tapas-paradijs. Met in verschillende kramen onder meer sushi, Mexicaans, een wijnbar, een specialist met vlees uit onze streek (geweldige steak tartaar van retinto) en vis- en schelpdieren. Binnen bestellen, eten kan aan de lange sta-tafels of buiten op het terras. Vergeet niet naar het plafond te gluren, ontworpen door een lokale kunstenaar.

 

Interior del mercado de San Francisco 2

 

Meson Bar Pepe Julian

Favoriete tapas en raciones-bar van de lokalen, waaronder wij zelf. Met liefde en smaak bereide borden met vlees en rijst of patat om te delen. Zacht gegaard suddervlees of krokant gebakken kip, met als één van de meest geliefde tapas een montadito de atun mechada (broodje met speciaal bereide tonijn). Prima wijnen ook en eten kan zowel binnen als buiten.

 

Corredera 55

Verfrissende nieuwkomer aan de ´boulevard´ van Vejer: de Corredera. Met groot terras op de grens van het historische centrum – met uitzicht op de dorpen in de heuvels rondom. Verrassende kaart, met een moderne touch voor vertrouwde gerechten. Leuke bediening, prima plek om flanerende dorpsbewoners te bekijken.

 

Venta Pinto – la Barca de Vejer

Combinatie van bar, terras en meer sjiek, apart restaurant aan de voet van de heuvel waarop Vejer is gebouwd. Sfeervol, veel hout en kleur, hammen aan het plafond, vriendelijke en professionele bediening. In de bar prima belegde broodjes (tonijn, carna mechada), in het restaurant een dagmenu voor rond de 20 euro. In de winter gaat de open haard aan, in de zomer is het terras een aanrader – met uitzicht over de heuvels en de Rio de Barbate.

venta pinto terras2

 

Cádiz

Casa Manteca - Calle Corralon de los Carros 66

Als je Cádiz bezoekt moet je gewoon naar Manteca - kroeg op de hoek in de oude visserswijk, waar tapa´s (worst, kaas) ter plekke worden afgesneden en op een papieren servet op de bar worden geserveerd. Het eten en drinken is zoals overal in Cadiz, maar de sfeer is Spaanser dan Spaans. Door de mannen achter de bar, de met vergeelde krantenberichten en foto´s volgehangen muren en de gasten - een mooie doorsnee van de stadsbewoners.

Restaurante El Faro – Calle San Felix 15

Het redelijk sjieke restaurant van El Faro is beroemd in de hele streek, maar wij komen vooral graag in de gelijknamige tapas-bar, meteen daarnaast. Staand aan de bar kun je daar de lekkerste hapjes bestellen, die worden geserveerd door obers strak in het pak. Ga vooral voor de vis en schelpdieren uit de baai (bahia) van Cadiz - die kom je nergens anders tegen!

Barbate

El Campero - Avd. Constitucion Local 5 C

Algemeen beschouwd in onze streek als het beste visrestaurant. En terecht. Ieder gerecht is een plaatje, net als het restaurant en grote terras buiten. Voor Spaanse begrippen modern ingericht, met veel wit en zeeblauw, met onberispelijke en vriendelijke bediening. Probeer vooral de tonijnspecialiteiten, bereid met de vis die een paar honderd meter verderop in de haven aan land is gebracht.

el campero2

 

La Patria

Restaurante La Patria – La Patria s/n (volg de borden bij entree dorp)

Thomas en Ase combineren op een hele fraaie plek, in de heuvels - met zicht tot aan het strand van Conil, de mediterraanse keuken met alle ervaring die de twee wereldreizigers op hebben gedaan voor ze vanuit Denemarken in Spanje neer streken. Heerlijke salades, perfect bereide stukken vlees, top-toetjes! En voor de kinderen is er een schommel en ruimte genoeg om even stoom af te blazen.

la patria2

Pauline Blom
& Ronald Ouwens

Vast:     +34 - 956451604
Mobiel: +34 - 686419359

Bellen of skypen kan altijd.
Voor een aanvraag op maat: info@conil.nl